Vlaamse regering zet licht op groen voor Preventiedecreet

Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits hecht de Vlaamse regering haar principiële goedkeuring aan een besluit dat het Preventiedecreet uitvoert. Het besluit over initiatieven om uitbreiding van schadelijke effecten tegen te gaan die veroorzaakt zijn door biotische factoren, regelt in de eerste plaats de termijn waarbinnen bepaalde infectieziekten gemeld moeten worden en regelt de vorm en de wijze van deze melding.

De meldingsplicht slaat op infectieziekten die verplicht gemeld moeten worden aan de Vlaamse overheid door onder andere artsen en laboratoria, met de bedoeling om:

  • maatregelen te coördineren of te nemen om onder meer uitbreiding van de ziekte te vermijden of in te dijken;
  • bronnen van infectieziekten op te sporen en te elimineren;
  • oorzaken van ziekteclusters te vinden zodat herhaling in de toekomst vermeden kan worden;
  • en de kennis, en daardoor de preventiemogelijkheden, over infectieziekten te verhogen.

Daarnaast verwijst het besluit naar de regels voor de anonimisering van de gegevens na afloop van de bewaartermijn en bij de bewaring van de geanonimiseerde gegevens.

Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de VTC (Vlaamse Toezichtscommissie), de GBA (Gegevensbeschermingsautoriteit) en daarna de Raad van State.

Eerder al raakte bekend dat het toenmalige Agenschap Zorg en Gezondheid opdracht gaf tot nieuwe richtlijnen in verband met de melding en aanpak van schurft. Dat om duidelijkheid te scheppen voor bijvoorbeeld scholen en kinderdagverblijven voor wat ze moeten doen als het bij hen opduikt. Verder doken er al problemen op bij een recente uitbraak van salmonella.

> Nieuwe richtlijnen op komst voor aanpak schurft

> Zorg en Gezondheid onderzoekt 16 salmonellagevallen in Vlaanderen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.