'Lezen voor gebruik': bijna 800 slachtoffers door overgieten en mengen chemische producten

Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar 787 oproepen voor ongevallen door het mengen van chemische producten en het overgieten in lege flessen. De campagne 'Lezen voor gebruik' van de FOD Volksgezondheid en het Antigifcentrum vraagt aan iedereen om zich bewust te zijn van de risico's van chemische producten en roept op het etiket te lezen vooraleer een chemisch product te gebruiken.

In 2023 waren er 445 oproepen voor het mengen van bleekwater met huishoudazijn, ontkalker, ontstopper of andere chemische producten. Door het mengen komt chloorgas vrij, dat zelfs bij korte contacten felle irritatie van onder meer ogen en luchtwegen kan veroorzaken. Mensen denken nog te vaak, onterecht, dat ze betere schoonmaakresultaten bereiken door meerdere producten samen te gebruiken.

Ongevallen die gebeuren na het overgieten van chemische producten in water- of frisdrankflessen, waren vorig jaar goed voor 342 oproepen. Bijna 350 mensen kregen op die manier potentieel gevaarlijke producten in de mond. Onder de slachtoffers waren er bijna 50 kinderen jonger dan 14 jaar. 

De campagne 'Lezen voor gebruik' vraagt aan iedereen om zich bewust te zijn van de risico's van chemische producten en roept op het etiket te lezen. Op lezenvoorgebruik.be staan animatievideo's, theatervoorstellingen en een podcast. Je kan er ook verschillende games vinden om de gevaarsymbolen onder de knie te krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.