Huidkanker en borstkanker komen vaker voor bij hoogopgeleiden

Het risico op huidkanker en borstkanker is hoger bij hoogopgeleiden. Sociaal-economisch kwetsbare groepen hebben na een kankerdiagnose over het algemeen een lagere overlevingskans, blijkt uit onderzoek van de Stichting Kankerregister.

Het onderzoek, waarover De Standaard bericht, toont met Belgische cijfers de link aan tussen sociaal-economische status en bepaalde types kanker.

De Stichting Kankerregister verzamelde samen met onderzoekers van de VUB de gegevens van bijna 7 miljoen Belgen. 300.000 van hen hadden een diagnose van longkanker, hoofd- en halskanker, darmkanker, rectumkanker, borstkanker of melanomen. De kankers werden in verband gebracht met parameters zoals opleidingsniveau, gezinssamenstelling en al dan niet huiseigenaar zijn. 

Een lage opleidingsgraad wordt gelinkt aan een verhoogd risico op longkanker en hoofd- en halstumoren, blijkt uit het door Kom op tegen Kanker gesteunde onderzoek. "De ontwikkeling van kanker heeft meerdere onderliggende oorzaken", zegt onderzoeker Freija Verdoodt van Stichting Kankerregister. "Een deel van de verklaring daarvoor is dat kwetsbare groepen gemiddeld gezien meer roken." 

Borst- en huidkanker (melanoom) duiken dan weer vaker op bij mensen met een hogere opleidingsgraad. "We weten dat het risico op borstkanker kleiner is naarmate een vrouw meer en op jongere leeftijd kinderen kreeg", legt Verdoodt uit. "Dat kan voor borstkanker een verklaring zijn, omdat vrouwen met een hogere opleiding vaak minder en op latere leeftijd kinderen krijgen." Wat huidkanker betreft, haalt de onderzoeker "verschillen in reisstijl en zongedrag" aan als een belangrijke verklaring voor het verschil. De cijfers liggen volgens Verdoodt in lijn met resultaten van andere onderzoeken in het buitenland.

Het onderzoek richtte zich ook op het stadium waarin de kanker zich bevindt tijdens de diagnose. Bij sociaal-economisch kwetsbare groepen werd de tumor vaker in een vergevorderd stadium ontdekt. "Verschillen in deelname aan kankerscreenings is daar voor borstkanker, colorectale kanker en baarmoederhalskanker een belangrijke verklaring voor", aldus Verdoodt. "Daarnaast moeten we ook kijken naar mogelijke drempels, al dan niet financieel, die kwetsbare groepen ondervinden om naar een arts te gaan."

De Stichting Kankerregister ziet in de studie dat het stadium van diagnose niet de enige verklaring voor lagere overlevingskans is bij kwetsbare groepen. Daarom wil de organisatie verder onderzoek voeren naar het zorgtraject dat kankerpatiënten doorlopen, om de verschillen in overleving tussen de groepen beter te begrijpen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.