Aantal gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen stijgt in Europa

In Europa is in 2022 het aantal gevallen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse verslag van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Er is een "verontrustende toename" van het aantal gevallen van syfilis, gonorroe en chlamydia.

In 2022 steeg het aantal gevallen van gonorroe met 48 procent in vergelijking met het jaar voordien. Voor syfilis ging het om een stijging van 34 procent en voor chlamydia 16 procent. Daarnaast zijn gevallen van lymfogranuloma venereum (LGV), een vorm van chlamydia, en congenitale syfilis, veroorzaakt door overdracht van moeder op foetus, ook aanzienlijk toegenomen. 

Seksueel overdraagbare aandoeningen zoals chlamydia, gonorroe en syfilis zijn goed te behandelen. Als dat niet gebeurt, kunnen ze toch leiden tot ernstige complicaties. Het gaat onder andere om bekkenontstekingsziekten of chronische pijn. Daarnaast kunnen chlamydia en gonorroe leiden tot onvruchtbaarheid, terwijl syfilis neurologische en cardiovasculaire problemen kan veroorzaken. Een onbehandelde syfilisinfectie tijdens de zwangerschap kan dan weer leiden tot problemen bij het kind.

Het ECDC wijst erop dat er dringend behoefte is aan een groter bewustzijn van de overdracht van soa's en aan de noodzaak om preventie, de toegang tot tests en behandelingen te verbeteren.

De meest doeltreffende manier om soa's te voorkomen, is door veilige seks te hebben, klinkt het. "Bovendien kan het bevorderen van open en eerlijke communicatie over seksuele gezondheid met partners helpen om het risico op overdracht van soa's te verminderen en het algehele welzijn te bevorderen."

"Voorlichting en bewustwordingsinitiatieven zijn van vitaal belang om mensen in staat te stellen weloverwogen keuzes te maken over hun seksuele gezondheid", zegt ECDC-directeur Andrea Ammon. "Het promoten van consequent condoomgebruik en het stimuleren van een open dialoog over soa's kan helpen om het aantal besmettingen te verminderen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.