Binnenkort de BDD 2024!

Een niet te missen evenement voor dermatologen, de Belgian Dermatology Days (BDD), waarvan het thema dit jaar "Hormones and Skin" is, vindt plaats op 21 en 22 maart. Een overzicht van het programma met professor V. del Marmol, voorzitter van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (KBVDV) en dokter K. Roegies, voorzitter van de Union Professionnelle Belge de Dermatologie et Vénérologie (UPBDV). 

De volgende Belgian Dermatology Days worden gehouden in Brugge, op dezelfde locatie als vorig jaar, het Bruges Meeting & Convention Centre. "In de regel vindt ons congres elk jaar afwisselend plaats in een Franstalige stad, een Nederlandstalige stad of Brussel. Door het groeiende succes van de BDD hebben we echter de moeilijke beslissing moeten nemen om af te wijken van onze stedenroulatie. De Aula Magna in Louvain-la-Neuve, die aanvankelijk geboekt was, kon het groeiende aantal deelnemers niet aan. Daarom besloten we dit jaar in Brugge te blijven. We zijn verheugd om onze leden hier te kunnen verwelkomen en om opnieuw te kunnen genieten van de steun van de industrie voor de organisatie van een dergelijk evenement", legt professor del Marmol uit.

Het programma voor de deelnemers belooft een drukke twee dagen te worden.

De sessie "Ethiek en economie"
Het thema van deze sessie, die traditioneel de start van de BDD markeert, is de toegankelijkheid van dermatologische zorg. "Het is een onderwerp dat onder de aandacht van de UPBDV is gekomen door de vele debatten over dit onderwerp in de media", zegt dr. K. Roegies. "Naast gynaecologen en oogartsen zijn dermatologen de specialisten die het vaakst worden geraadpleegd door patiënten in België. Maar we moeten ons een aantal vragen stellen: hoe kunnen we de wachttijden voor een consultatie bij een dermatoloog verkorten? Hoe kunnen dermatologen efficiënter werken? Hoe kunnen we de toegang tot zorg verbeteren voor mensen met financiële problemen? Hoe kunnen we het geweld bestrijden van sommige patiënten die de wachttijden niet aanvaarden? Welke oplossingen worden voorgesteld in het medisch-mutualistisch akkoord? En welke rol zal de beroepsunie spelen in 2024?

Een informatieve ochtend die u niet mag missen!

Enkele nieuwigheden
"De workshops, die op donderdagmiddag plaatsvinden, worden georganiseerd door de zusterverenigingen (BCDP, BADO, BSPD, BLG, BDG en BCEDG). De Masterclass voor assistenten op zaterdagochtend zal worden gegeven door een aantal internationale sprekers. Het onderwerp zal slijmvliezen zijn," legt professor del Marmol uit.

"Voor de eerste keer reikt de KBVDV twee Honorary Awards uit (een Franstalige en een Nederlandstalige). Het doel is om een dermatoloog te belonen die iets opmerkelijks heeft bereikt voor de Belgische dermatologie". Ze worden op donderdagavond uitgereikt, samen met de Award voor het Mooiste Beeld (SKIN), de DermImpact Award (Janssen), de Leo Innovation Award (LEO Pharma) en de Young Investigator Award (Amgen). De ceremonie vindt plaats op een prachtige locatie, de Oude Sint-Jan.

Mis zeker de speciale sessie gewijd aan professor Julien Lambert niet, een zeer actief lid van de KBVDV, die eind 2023 afscheid nam van het UZA. Deze wordt gehouden op vrijdagochtend, na de pHD-presentatiesessie.

En meer...
Net als vorig jaar bieden de BDD ook de gelegenheid om de talenten van dermatologische kunstenaars te ontdekken. Dr. L. Temmerman (AZ Maria Middelares, Gent) en dr. Ria Willemsen (UZ Brussel) organiseren een tentoonstelling van hun werk voor het publiek.

De sessie voor verpleegkundigen vindt plaats op 22 maart van 8.30 tot 14.30 uur (https://www.belgiandermatology.be/nl/meetings-events/2024-nurse-day).

Als u zich nog niet heeft ingeschreven, wacht dan niet te lang! (https://www.belgiandermatology.be/nl/meetings-events/bdd-2024)

We zien u graag in de prachtige stad Brugge op 21 en 22 maart 2024!

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.