Piek in aantal huidkankers

In 2017 werden in ons land 41.169 huidkankers vastgesteld, zo blijkt uit de meest recente gegevens van de Stichting Kankerregister. Dat is een toename met 1.927 of bijna 5 procent ten opzichte van het jaar voordien. Het aantal melanomen die gediagnosticeerd werden steeg van 3.062 in 2016 tot 3.361 in 2017 (+10 pct). Ter vergelijking: tien jaar geleden werden 'slechts' 1.702 Belgen hierdoor getroffen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag.

De toename is een gevolg van de vergrijzing, maar ook van het feit dat er veel meer gecontroleerd wordt. Dat is dan weer te danken aan de intensieve bewustmakingscampagnes van de afgelopen jaren. "Zoveel mensen willen zich laten screenen dat de wachtlijsten overvol raken", zegt dermatoloog Thomas Maselis. Patiënten moet soms tot wel v ier maanden geduld hebben.

Op dit moment wordt één Belg op de zes met huidkanker geconfronteerd voor de leeftijd van 75. Beterschap is niet in zicht: het risico zal nog jaarlijks met 3 procent blijven stijgen, verwachten specialisten. "Met zulke cijfers kan je stellen dat huidkanker epidemische vormen aanneemt", aldus nog Maselis.

Het goede nieuws is dat het aantal sterfgevallen door huidkanker niet stijgt, onder meer doordat de tumoren - eenmaal opgespoord - sneller behandeld worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.