Mogelijke doorbraak in vroege behandeling atopisch eczeem en allergieën

Onderzoekers van onder meer UZ Brussel en VUB-onderzoeksgroep SKIN ontdekten een sterk verband tussen IgE-autoreactiviteit in patiënten met eczeem gecombineerd met allergische aandoeningen, waaronder hooikoorts, allergisch astma en voedselallergie. professor Gutermuth. "Belangrijk, want dat opent mogelijk de weg naar betere preventie en vroege behandeling van atopisch eczeem, maar ook allergische astma en hooikoorts", aldus professor Gutermuth.

UZ Brussel en VUB-onderzoeksgroep SKIN onderzoeken welke rol het immuunsysteem speelt bij de ontwikkeling van atopisch eczeem, een ontstekingsreactie van de huid en één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Dat doen ze samen met de Duitse Universiteit van Bonn en het Zwitserse Christine Kühne - Center for Allergy Research and Education. De onderzoekers banen zo mogelijk de weg naar een vroegtijdige behandeling van de huidaandoening.

VUB-professor Jan Gutermuth, diensthoofd Dermatologie in het UZ Brussel en professor Inge Kortekaas analyseerden samen met professor Thomas Bieber en zijn medewerkers van de Universiteit Bonn (Duitsland) en het Christine Kühne - Centre for Allergy Research and Eduction in Zwitserland, bloedstalen van meer dan 600 patiënten met atopische dermatitis. Daarbij werd vooral nagegaan of de patiënten IgE of Immunoglobuline E in het lichaam hadden, een eiwit dat kan worden gevormd bij allergische reacties en waarop het immuunsysteem reageert, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van eczeem.

Correlatie

De onderzoekers ontdekten een sterk verband tussen IgE-autoreactiviteit in patiënten met eczeem gecombineerd met allergische aandoeningen, waaronder hooikoorts, allergisch astma en voedselallergie. Dit betekent dat de patiënten met eczeem die over deze antilichamen beschikken bijna altijd te kampen hebben met 1 of meerdere andere allergieën. Bovendien vertoonden patiënten met IgE-autoantilichamen een sterke correlatie met factoren zoals geboorte tijdens het pollenseizoen, een jongvolwassen leeftijd en weinig contact met huisdieren.

"Het is de eerste keer dat zo'n groot grootschalig onderzoek werd uitgevoerd naar autoimmune fenomenen bij atopisch eczeem. De aanwezigheid van deze antilichamen zou kunnen helpen om in een vroeg stadium bij kinderen al te kunnen identificeren of zij risico lopen op het ontwikkelen van bepaalde allergieën", aldus professor Gutermuth. "Belangrijk, want ze openen mogelijk de weg naar betere preventie en vroege behandeling van atopisch eczeem, maar ook allergische astma en hooikoorts."

De onderzoeksgroep werkt nu samen met de afdelingen Verloskunde, Neonatologie en Kindergeneeskunde van het UZ Brussel om het "DIANA-geboortecohort" (Development of IgE Autoantibodies in Newborns with Atopic dermatitis) op te bouwen. Het team wil onderzoeken wanneer en hoe IgE-autoantilichamen zich ontwikkelen bij kinderen en of de aanwezigheid van de autoantilichamen de ontwikkeling van atopische dermatitis, voedselallergie, allergische rinitis of astma kan voorspellen. Dit soort kennis kan de weg vrijmaken voor specifieke preventie en zeer vroegtijdige behandeling om de symptomen bij de getroffen kinderen en volwassenen tot een minimum te beperken.

De resultaten van het onderzoek werden recent gepresenteerd tijdens het congres van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) in Hamburg en gepubliceerd in Allergy.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.