In memoriam: Jacques Drieghe

Jacques was een fijne jeugdvriend en bijzondere medewerker op de dienst Dermatologie van het UZ Leuven. Dankzij zijn creaties van geniale computerprogramma’s en databanken – liever gezegd ‘wereldprimeurs’ – heeft Jacques het terrein van de contactallergie tot ongekende hoogten getild.

Reeds in 1975 startte hij met de bouw van de productendatabank, bestaande uit aanvankelijk farmaceutische, nadien ook cosmetische producten met hun inhoudsstoffen, voor o.a. lijsten met ‘verboden’ en ‘toegelaten’ producten voor allergische patiënten.

De patiëntendatabank met demografische gegevens, patchtest-series, allergenen, resultaten en sensibilisatiebronnen van geteste patiënten was een gigantische wetenschappelijke bron voor talloze artikels in wetenschappelijke tijdschriften, voordrachten in binnen- en buitenland, en 6 doctoraatsthesissen: die van de Hongaarse Misi Matura (dermatoloog in Zweden en secretaris ESCD), van de Argentijnse Andrea Nardelli (dermatoloog in Canada), van Marie Baeck (diensthoofd UCL), Olivier Aerts (staflid UZA), Liesbeth Gilissen (apotheker UZ Leuven), en van mijzelf (reeds in 1983!).

Zonder zijn talent, zijn betrokkenheid en de talloze overuren… zou ‘contactallergie’ in België, en ver daarbuiten, er heel anders hebben uitgezien. Hij was, zoals ook de IT’ers in het UZ hem nu nog noemen, een genie.

Na zijn ziekte, tien jaar geleden al, hebben we hem erg gemist, en dit op alle vlakken: zijn trouwe vriendschap, competentie, schrijftalent, en niet in het minst zijn humor… Er werd vanaf toen veel minder gelachen op dienst, de sfeer was eruit.

Wij zijn een dierbare vriend en unieke collega verloren. Jacques is nu evenwel uit zijn lijden verlost. We wensen hem de rust toe die hij verdient en koesteren de vele mooie herinneringen. 

  • UZ Leuven

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.