E-skin: de huid als monitor

Een hartmonitor in de vorm van een ultradun scherm dat net als een pleister op het lichaam kan aangebracht en waarmee de patiënt informatie kan bezorgen aan zijn arts -op afstand-. Het werd bedacht door professor Takao Someya van de universiteit van Tokyo.

De monitor in elastische stof, kan aangebracht worden op de rug van de hand. Het apparaat kan dienst doen om patiënten te volgen, om patiënten te herinneren aan hun geneesmiddeleninname maar bijvoorbeeld ook voor communicatie tussen kleinkinderen en grootouders. “Wanneer de monitor aangebracht wordt op de huid, heb je de indruk dat hij deel uitmaakt van je lichaam. En als je hand boodschappen ontvangt, dan voel je je emotioneel dichter bij de verzender”, zo zegt een enthousiaste professor Someya.

De uitvinding kan bijzonder interessant zijn voor het verouderende Japan, meer bepaald voor het -niet-invasief- monitoren van oudere en zorgbehoevende patiënten.

Sensoren in de elastische stof van de monitor sturen data door naar een smartphone terwijl ze geprojecteerd worden in een ingebouwde display. Die display bevat micro-LEDS die op een rubberen laagje bevestigd zijn.

“Omdat het apparaat rekbaar is, kan het scherm op de huid aangebracht worden en omdat het bijzonder licht is, kunnen gebruikers vergeten dat ze gemonitord worden”, zegt de uitvinder. De ‘tweede huid’ kan een week blijven zitten zonder ontstekingen uit te lokken.

Professor Takao Someya is niet aan zijn proefstuk toe. Tien jaar geleden, toen hij naar een huid voor robots zocht, leidde zijn onderzoek tot de ontwikkeling van ‘bionic skin’.

De technologie werd ontwikkeld in partnership met het Japanse bedrijf Dai Nippon en werd afgelopen weekend voorgesteld op het congres van de American Association for the Advancement of Science in Texas. De ‘wearable’ zou binnen drie jaar op de markt kunnen zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.