Cream Calculator toont patiënten hoeveel zalf ze moeten smeren 

Dermatologen van het UZ Gent ontwikkelden een app die patiënten helpt bij de behandeling van een huidaandoening. “Het gaat niet om een overbodige gadget”, zegt prof. dr. Reinhart Speeckaert. “De juiste dosis zalf heeft een grote impact op het resultaat van de behandeling. In woorden valt dit moeilijk uit te drukken, maar onze app toont je de exacte hoeveelheid.”

Dun, dik? 

Wereldwijd lijdt meer dan 15% van de bevolking aan een huidziekte die behandeld kan worden met een zalf. Maar vaak is het voor patiënten onduidelijk hoeveel zalf ze moeten aanbrengen en wat wordt bedoeld met bijvoorbeeld een dunne of dikke laag zalf. 

Prof. Speeckaert ziet dagelijks de gevolgen: “Te weinig zalf heeft geen impact en maakt de ziekte soms zelfs erger. Dat leidt tot extra kosten of andere behandelingen met mogelijk meer bijwerkingen. Te veel zalf kan dan weer neveneffecten zoals jeuk, uitdroging of verdunning van de huid veroorzaken. Een foute dosis leidt vaak tot een ongewenste uitkomst of te snelle stopzetting van de behandeling. Dat willen we met de Cream Calculator voorkomen.”

Op maat 

De applicatie is gratis en werkt op maat. Gebruikers krijgen een korte vragenlijst over hun persoonskenmerken, hun huidaandoening, de plaatsen op het lichaam waar die voorkomt en de voorgeschreven zalf.  Vervolgens berekent de app precies hoeveel zalf de gebruiker moet aanbrengen. Het resultaat wordt visueel weergegeven, aan de hand van vingertoppen zalf per lichaamsdeel. 

De Cream Calculator laat ook weten welke resultaten en eventuele bijwerkingen de patiënt kan verwachten en wanneer de verpakking leeg zal zijn.

Een rondvraag bij 53 Belgische en Nederlandse dermatologen leert dat de Cream Calculator alvast gegeerd is: 95% geeft aan de app te willen gebruiken, 80% wil hem ook aanraden aan patiënten.

> Cream Calculator is beschikbaar via Google Play, iOS en www.creamcalculator.com

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.