België vangt mee slachtoffers op van explosie Roemeens tankstation

Twaalf personen die zaterdag zwaar verbrand zijn geraakt bij de explosie van een LPG-station in de omgeving van de Roemeense hoofdstad Boekarest, zijn overgebracht naar verzorgingscentra in negen andere Europese landen. Dat heeft de Europese Commissie maandag bevestigd. België is een van die landen. Twee zwaargewonden zijn overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek in Brussel.

In een tankstation in het Roemeense Crevedia vonden zaterdagavond twee explosies plaats. Daarbij vielen twee doden en 56 gewonden. De meeste gewonden zijn brandweerlieden die toegesneld waren gekomen na de eerste ontploffing en verrast werden door de tweede ontploffing.

Voor de behandeling van achttien zwaar verbrande patiënten heeft Roemenië meteen bijstand gevraagd via het Europees mechanisme voor civiele bescherming. Maandag bevestigt de Europese Commissie dat negen landen hebben aangeboden om patiënten op te vangen: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. In België, Duitsland, Italië, Noorwegen en Oostenrijk zijn de eerste patiënten al aangekomen. 

"Na de tragische explosies in Roemenië hebben tientallen mensen, onder wie ook hulpverleners, nood aan dringende medische verzorging", zegt Europees commissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarcic. "Europese landen hebben meteen aangeboden om de patiënten in hun ziekenhuizen te verzorgen. Twaalf van hen krijgen nu noodhulp via het Europees mechanisme voor civiele bescherming."

Twee zwaargewonden zijn overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek in Brussel.

"Ze hebben de overbrenging goed doorstaan en zijn zeer stabiel geweest tijdens de vlucht", zegt dokter Thomas Rose, diensthoofd van het brandwondencentrum. Het centrum kan zorg bieden die in Roemenië nog niet beschikbaar is. "We hebben de materialen die het meest geschikt zijn om die wonden te behandelen. We hebben ook de infrastructuur - bedden, baden - en natuurlijk ook de knowhow. Dat is het belangrijkste: we weten hoe we die wonden moeten aanpakken. In Roemenië wordt daaraan gewerkt, maar bestaat nog niet de expertise die we in België kennen", aldus nog dr. Rose op VRTNWS.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.