7/10 Vlamingen tegen afsteken vuurwerk (Oscare)

Volgens onderzoek van de vzw Oscare zijn zeven op de tien Vlamingen tegen het afsteken van vuurwerk. Jaarlijks raken mensen verbrand, raken dieren in paniek, en ontstaan er branden door vuurwerk. Toch is 1 op 2 gemeenten in Vlaanderen zich nog steeds niet bewust van de gevaren.

Jaarlijks raken mensen verbrand, raken dieren in paniek, en ontstaan er branden door vuurwerk. Toch is 1 op 2 gemeenten in Vlaanderen zich nog steeds niet bewust van de gevaren. 
De grote lijnen uit het rapport
1 - Toestand in gemeenten: Ongeveer de helft van de gemeenten in Vlaanderen staat nog steeds vuurwerk toe op Oudjaar, al dan niet mits toestemming van de burgemeester. De mate van toelating varieert sterk per provincie.
West-Vlaanderen: 78.53% van de gemeenten staat vuurwerk toe, al dan niet met toestemming van de burgemeester.
Antwerpen: Slechts 23.19% van de gemeenten laat vuurwerk toe, al dan niet met toestemming van de burgemeester.
Limburg, Oost-Vlaanderen, en Vlaams-Brabant: Variërende percentages, met een algemene trend naar strengere regels of volledig verbod.
Er zijn nog steeds aanzienlijke aantallen mensen die gewond raken door vuurwerk tijdens de oudejaarsperiode. Tijdens de overgang naar 2023 telde we 156 slachtoffers, tijdens de overgang naar 2022 telden we ‘slechts’ 68 slachtoffers volgens de Stichting Brandwonden. 
Deze cijfers zijn bovendien slechts het topje van de ijsberg. Mensen met kleine letsels door het afschieten van vuurwerk, gaan vaak niet naar de dokter.

2 - Mening van burgers
Algemene tendens: een aanzienlijke meerderheid (69.23%) van de deelnemers is tegen het afsteken van vuurwerk door particulieren. Oudere deelnemers zijn zich meer bewust van de gevaren. 86.57% van de 65-plussers is tegen, terwijl 81.00% van de jongeren (0-18 jaar) voorstander is.
De aanwezigheid van huisdieren speelt een rol in de mening van deelnemers, 72.42% van de huisdiereigenaren is tegen particulier vuurwerk. Er bestaan verschillen per provincie, maar volgens de algemene tendens is de meerderheid tegen particulier vuurwerk 

3 - Conclusie 
Oscare vzw concludeert dat volwassenen in het algemeen voorstander zijn van een algemeen verbod op vuurwerk voor particulieren. Dat wordt toegeschreven aan een beter begrip van de gevaren voor mens, dier en eigendom. Wel is een duidelijk beleid nodig.
Oscare vzw suggereert om jongeren beter voor te lichten over de gevaren van vuurwerk. Ook is een verbeterde communicatie binnen gemeenten essentieel, aangezien veel mensen niet op de hoogte zijn van het lokale vuurwerkbeleid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.