Voorstadium van huidkanker erkend als beroepsziekte

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft actinische keratose toegevoegd aan de lijst van beroepsziekten. Zo bericht Het Belang van Limburg donderdag. Landbouwers, bouwvakkers en wegenwerkers die tijdens hun carrière deze voorloper van huidkanker ontwikkelen, kunnen voortaan onder bepaalde voorwaarden een vergoeding krijgen.

Actinische keratose is een ruw aanvoelend plekje op de huid van enkele millimeters tot enkele centimeters groot, dat soms pijnlijk kan aanvoelen. Zo'n plekje ontstaat als de huid langdurig is blootgesteld aan zonlicht. De huisarts of dermatoloog kan zo'n plekje behandelen met stikstof of met een speciale crème als er bijvoorbeeld meerdere plekjes zijn. 

Op termijn kan actinische keratose zich ontwikkelen tot huidkanker. Daarbij gaat het meestal om een plaveiselcelcarcinoom (wratachtig knobbeltje dat snel groter wordt) of een basaalcelcarcinoom (glad, glazig knobbeltje dat na verloop van tijd kan bloeden). Deze aandoeningen zijn niet zo agressief en goed te behandelen. De kans op uitzaaiingen naar andere organen is klein.

Personen die in de buitenlucht werken, hebben door de vele blootstelling aan UV-stralen meer kans om actinische keratose op te lopen. Na onderzoek van het Federaal agentschap voor beroepsrisico's Fedris heeft minister Vandenbroucke beslist om de ziekte op te nemen in de lijst van beroepsziekten. Het desbetreffende Koninklijk Besluit is in het Staatsblad verschenen.

Dit betekent dat de ziekte voortaan als beroepsziekte kan worden erkend bij werknemers die zijn blootgesteld aan een professioneel risico. Het gaat dan om typische buitenberoepen als land- en tuinbouwer, boom- en fruitteler, houthakker en natuur/bosbeheerder, visser, bouwvakker, dakdekker en monteur in de staalbouw.

Het KB legt wel enkele voorwaarden op. Zo moet de betrokkene tijdens zijn carrière minstens 20.000 uren buiten hebben gewerkt. Bij deze berekening zal rekening worden gehouden met werkdagen van mei tot en met september. De zonnige dagen in de andere maanden worden uitgevlakt door de regendagen in de zomer. Omgerekend moet een werknemer zijn beroep ongeveer 25 jaar hebben uitgeoefend voordat je kan spreken van een professioneel risico.

Een bijkomende voorwaarde is dat het moet gaan over minstens zes actinische keratosen per aan de zon blootgestelde huidzone.

Minister Vandenbroucke raadt werknemers aan om bij de minste twijfel over een plekje op de huid een bezoek te brengen aan de huisarts en/of een onderzoek te vragen bij de arbeidsarts. "Door (actinische keratose) onder bepaalde voorwaarden op te nemen in de lijst van beroepsziekten, erkennen we het risico dat deze personen lopen en kunnen we deze mensen ook vergoeden indien een oorzakelijk verband met hun job is aangetoond. Zo beschermen we deze werknemers beter tegen de risico's van hun beroep."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Stefan ORIS

    10 februari 2024

    Waarom zet je niet ineens half België van de 65 plussers mee op de lijst, want die hebben allemaal ´Ak´s´ ???? Weerom een incompetente ´VDB´