Succes wegsnijden borstweefsel bij borstkanker voortaan sneller na te gaan

Het UZ Brussel kan voortaan sneller en nauwkeuriger nagaan of een tumor in het borstweefsel van vrouwen met borstkanker volledig weggehaald werd. Op die manier kan een tweede ingreep vermeden worden.

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en treft één op de acht vrouwen. Het gros van de vrouwen met borstkanker (95 procent) kiest ervoor om de tumor te laten verwijderen. Tot op heden was het niet eenvoudig na te gaan of de tumor daadwerkelijk verwijderd was na ingreep.

Het UZ Brussel is erin geslaagd om voortaan sneller en nauwkeuriger na te gaan of de tumor volledig verwijderd is na ingreep, dankzij een mobiele PET-CT-scanner, genaamd XEOS AURA 10. XEOS is een MedTech start-up uit Gent.

Via de scanner kunnen chirurgen gedurende de ingreep verifiëren of er nog tumorweefsel overblijft in de borst. Daardoor kan de chirurg onmiddellijk verderwerken indien er nog tumorweefsel resteert en wordt een tweede ingreep vermeden.

"Patiënten krijgen meteen meer zekerheid of hun ingreep geslaagd is", stelt prof. dr. Marian Vanhoeij, borstchirurg en coördinator van de Borstkliniek van het UZ Brussel.

Daarnaast is het ook een goede ontwikkeling voor het succesvol afronden van de plastische reconstructie van de borst. Vaak wordt er na een ingreep meteen voor gezorgd dat de borst opnieuw een zo mooi mogelijke vorm krijgt. 

"Het oncoplastisch team, een samenwerking tussen oncologische en plastische chirurgen, doet dat door bijvoorbeeld een borstverkleining uit te voeren. Bij een dergelijke ingreep is het nog belangrijker om de tumor volledig te verwijderen, omdat een heringreep moeilijker is", aldus Vanhoeij.

De scanner visualiseert het uitgesneden weefselstuk in 3D en maakt daarbij gebruik van 'positron emissie tomografie' (PET), wat wereldwijd bekend staat als één van de meest krachtige technieken om tumorcellen te visualiseren. Het is echter de eerste keer dat de techniek wordt gebruikt op een mobiel toestel binnen het operatiekwartier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.