Pollenseizoen 2024 start met els en hazelaar (Sciensano)

Het nationale aerobiologische meetnet AirAllergy van Sciensano kondigt het begin van het stuifmeelseizoen aan: het eerste pollen van het jaar is afkomstig van de els en de hazelaar. Het stuifmeelgehalte zal waarschijnlijk stijgen naarmate de weersomstandigheden veranderen. Personen die gevoelig zijn voor het stuifmeel van deze bomen lopen het risico om allergische symptomen te ontwikkelen.
Het pollenseizoen van 2024 begint later, tegen de gebruikelijke trend in. De bloeiwijzen van de els en met name die van de hazelaar, die ook wel „katjes” worden genoemd, zijn al enkele weken waarneembaar.

Het AirAllergy-netwerk van Sciensano informeert de bevolking over opkomende allergenen in de buitenlucht, met name die van de els en de hazelaar. Individuen die allergisch zijn voor dit type stuifmeel lopen het risico allergiesymptomen te ontwikkelen, vooral als ze bijzonder gevoelig zijn of zich in de nabijheid van deze bomen bevinden. Op dit moment blijven de pollenconcentraties van de els en de hazelaar in de lucht relatief nog laag vanwege de lage temperaturen. Die kunnen bij de gepaste weersomstandigheden snel oplopen met als gevolg dat veel stuifmeelkorrels in de lucht worden verspreid.

„Sinds zondag 28 januari zijn de dagelijks gemeten concentraties regelmatiger geworden en overschrijden ze 40 korrels/m³ lucht. We kunnen de komende weken hogere pieken verwachten. Ook al heeft de laatste vorstperiode ongetwijfeld een deel van de stuifmeelproductie beschadigd, elzen en hazelaars staan nu in volle bloei en hun stuifmeel zal massaal in de lucht vrijkomen over een kortere periode, zodra de omstandigheden voor verspreiding gunstig zijn.”, meldt Astha Tiwari, wetenschappelijke medewerker van de dienst Mycologie en Aerobiologie van Sciensano.

Door de klimaatverandering wordt het pollenseizoen intenser en langer.

Vorig jaar lanceerde het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) samen met Sciensano verwachtingen voor berken- en grassenpollen. Dit jaar worden de verwachte allergierisico’s voor elzenpollen ook toegevoegd voor heel België op de website van het KMI en op de website van Sciensano (AirAllergy). Via de app van het KMI is een beknopt overzicht ook beschikbaar. Om het allergierisico in te schatten gebruikt het KMI een aangepaste versie voor België van het SILAM-model dat ontwikkeld werd door het Finse Meteorologisch Instituut. Deze verwachtingskaarten kunnen mensen helpen die gevoelig zijn voor deze types pollen om hun behandeling beter in te plannen en om doeltreffender preventiemaatregelen toe te passen.

Symptomen

De klinische symptomen van een stuifmeelallergie zijn zeer uiteenlopend: prikkende, jeukende, tranende en rode ogen, niesbuien, verstopte neus, verstopte sinussen, lopende neus, ademhalingsproblemen, verlies van smaak- en reukzin, jeuk achterin de mond of in de keel.

De symptomen worden gemakkelijk verward met die van andere ziekten, zoals een verkoudheid, een griep of COVID-19. Maar:

  • Er is geen incubatietijd voor allergieën. Ze verschijnen van zodra het lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde hoeveelheden allergenen.
  • Een allergie veroorzaakt geen koorts of spierpijn. Je kunt wel last hebben van een loopneus, hoest, ademhalingsproblemen en vermoeidheid.
  • Allergiesymptomen komen voor wanneer je wordt blootgesteld aan allergenen, wat in sommige pollenseizoenen vele weken kan duren. Het hooikoortsseizoen duurt gemiddeld 3 tot 4 maanden. In geval van griep of een verkoudheid zijn de symptomen van kortere duur.

Sciensano raadt aan om in geval van twijfel direct contact op te nemen met arts en/of allergoloog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.