Medisch publicist en radioloog dr. Jan Bosmans overleden

Afgelopen zaterdag, op 13 januari overleed dr. Jan Bosmans (68) nadat hij euthanasie had aangevraagd. Hij was onder meer voormalig hoofdredacteur en medewerker van MediSfeer. Bij dr. Bosmans werd enkele jaren geleden ALS vastgesteld. Hij vroeg om euthanasie. 

Aan de universiteit van Antwerpen voltooide Jan Bosmans zijn opleiding tot radioloog. Intussen bouwde hij ook een carrière uit als (medisch) publicist, onder meer in het vakblad De Huisarts. Van mei 1993 werd hij hoofdredacteur van Artsenkrant om in 1995 dat hoofdredacteurschap in te ruilen voor dat van het vakblad Patient Care. Van 1 juni 2003 tot september 2009 stond hij aan het hoofd van de Belgische specialistenbladen Neuron, Ortho-Rheumato en Skin.

In Vlaanderen werd hij in de zomer van 2006 een bekend gezicht door zijn eindoverwinning in de televisiequiz De Canvascrack. Hij maakte ook deel uit van de Vlaamse Taskforce Longkankerscreening. Verder was hij lang actief geweest als onderzoeker en productmanager medische informatica.

Nadien maakte hij weer de overstap naar de radiologie in het UZA, om een jaar later fulltime staflid radiologie te worden in het UZ Gent. Hij was nog maar net met pensioen (2020) toen hij in augustus 2021 te horen kreeg dat hij aan de progressieve spierziekte ALS leed. Voordien was hij aan de UA al gepromoveerd tot doctor in de medische wetenschappen, met een dissertatie over communicatie in de radiologie.

Na zijn pensionering werd Bosmans opnieuw actief als journalist, onder meer in MediSfeer waar hij in de reeks 'huisarts aan het woord'  markante huisartsen interviewde. "Toen ik op mijn 65ste met pensioen ging, ben ik opnieuw gegaan voor mijn oude liefde: schrijven. Ik hield genoeg tijd over voor reizen met mijn vrouw en voor onze kleinkinderen, maar ik wilde me ook nog nuttig maken. Ik had altijd mensen geholpen en advies gegeven. Dat kon ik niet zomaar opgeven", verklaarde hij enkele dagen voor zijn overlijden nog in De Morgen.

Door ALS moest hij in 2022 zijn werk stopzetten als interviewer en publicist. Hij overleed op 13 januari 2024 door euthanasie. Jan Bosmans was gehuwd met huisarts Frieda Mast.

De redactie betuigt haar medeleven met de nabestaanden.

De afscheidsplechtigheid vindt plaats op zaterdag 20 januari 2024 om 10u in aula Chrysant van crematorium Pontes, Jules Moretuslei 2, Wilrijk. Het afscheid is ook te volgen via livestream (instructies www.verstraeten-uitvaartzorg.be)

Persoonlijk afscheid nemen kan vadaag donderdag nog in Rouwcentrum Verstraeten, Kioskplaats 105 in Hoboken op  tussen 9.00 en 17.30 uur, na telefonische afspraak. Tel. 03 828 25 09

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.