Cryotherapie: 5 huisartsen en 6 dermatologen ‘outliers’

In 2021 factureerden 11 artsen (outliers) samen 40% van de in totaal 530.000 euro die aan de ziekteverzekering werd aangerekend voor de verstrekking van cryotherapie (stikstofbehandeling), vergoed onder nomenclatuurcodenummer 353216. Het jaarverslag van de Rizivinspectie 2022 meldt welke maatregelen werden genomen om dit te counteren.

In 2022 startte de Riziv-inspectie met zogenaamde ‘risicoanalyses’ om outliers op het spoor te komen. Alvast voor cryotherapie liepen zo 11 artsen in het vizier, wat tot een eerste ernstige verwittiging leidde, al bleef het voorlopig bij een sensibiliseringsactie via briefwisseling.

“We stuurden deze 5 huisartsen en 6 dermatologen een sensibiliseringsbrief om hen te informeren over het aantal keren dat ze deze nomenclatuurnummer aanrekenden, vergeleken met de nationale mediaan”, heet het in het rapport. De inspectie herinnerde hen eraan dat het nomenclatuurnummer 353216 alleen van toepassing is op de volledige behandeling van huid- of slijmvliesletsels bestaande uit ten minste 8 zittingen cryotherapie, ongeacht het aantal behandelde letsels. Dat nummer mag bijgevolg niet worden gebruikt voor de behandeling van 8 letsels gedurende één zitting. 

Voor de aanrekening van een enkele zitting moet dan immers nomenclatuurnummer 353194 worden gebruikt, ongeacht het aantal behandelde letsels. “We hebben de artsen gevraagd ervoor te zorgen dat ze voortaan het juiste nomenclatuurnummer aanrekenen.”

De Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) houdt bij deze eerste sensibiliseringsactie dus blijkbaar rekening met het feit dat het om een vergissing gaat bij het gebruik van dit nomenclatuurnummer. Mocht zich dit bij dezelfde artsen opnieuw voordoen, dan bestaat de kans dat deze feiten anders zullen worden beoordeeld.

> Fraude zorgverleners ruim verdubbeld in 2022

> 14 op 64 'outliers' in tegenaanval voor klinische biologie

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.