CM: "Stapsgewijs supplementenverbod VT's in 2025"

Volgens de christelijke mutualiteiten komt er sowieso vanaf 2025 een stapsgewijs supplementenverbod voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Dat verbod geldt zowel voor specialisten als huisartsen.

De artsensyndicaten Bvas en ASGB beklemtoonden dat aan dat verbod eerst nog een jaar studiewerk voorafgaat om te zien waar we uitkomen begin 2025 en beklemtoont het stapsgewijze karakter. De christelijke mutualiteiten zijn iets directer: "Er komt vanaf 2025 een verbod op ereloonsupplementen voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming in de ambulante zorg (zonder hospitalisatie),bij artsen en specialisten. Dit verbod wordt stapsgewijs ingevoerd."

Belangrijk is volgens het ziekenfonds ooik dat al wie jonger dan 24 is, voortaan geen remgeld meer betaalt voor consultaties bij de psycholoog en de psychiater.
Nog een hoofdpunt is de leeftijdsgrens voor de terugbetaling van een preventief paradontaal mondonderzoek en paradontale tandsteenverwijdering bij de tandarts. Die stijgt van 60 naar 65 jaar.

Daarnaast wordt er ook ingezet op het verbeteren van de gezondheidstoestand en de levenskwaliteit van kwetsbare patiënten, zowel jongeren als ouderen. Concreet: het gezondheidsaanbod voor wie kampt met psychische problemen verbetert en dat de zorg voor mensen met psychische kwetsbaarheid die in het ziekenhuis worden opgenomen, wordt versterkt.

Verder komt er meer aandacht voor het oogonderzoek bij jonge kinderen.

Er wordt ook meer gefocust op de samenwerking van de verschillende artsen in de ouderenzorg.

Tot slot wordt er sterker ingezet op thuisdialyse en op de zorg rond het levenseinde.

Ook in andere beroepsgroepen werden de afgelopen weken en dagen akkoorden gesloten: voor tandartsen, kinesitherapeuten, de psychologen en nu dus zoals intussen bekend, de artsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.