Belgian Dermatology Days 2023

23.03.2023 au 24.03.2023 - Brugge
Belgian Dermatology Days 2023

Beste collega’s,

Op 23 en 24 maart hadden we ons jaarlijks weerzien op de Belgian Dermatology Days. Dit jaar viel de keuze op het Bruges Meeting and Convention Centre (BMCC), op een steenworp van de Brugse binnenstad, waar ook een geslaagde congresavond plaatsvond. Over de 2 congresdagen telden we maar liefst 500 inschrijvingen.

243 collega’s namen deel aan de sessie Ethiek en Economie, die dit jaar geldt voor 4 accreditatiepunten. In de loop der jaren is onze dagelijkse beroepsactiviteit steeds meer geïnformatiseerd. Via het elektronisch patiëntendossier gebeurt er een voortdurende gegevensdeling met andere zorgverstrekkers, met de patiënt zelf, met diens apotheek en met de mutualiteit. We documenteren klinisch fotomateriaal met de smartphone. Vaak zijn we actief op meerdere locaties en is het elektronische patiëntendossier consulteerbaar op meerdere toestellen. Reden genoeg voor het bestuur van de beroepsvereniging om een programma Ethiek en Economie samen te stellen onder de noemer ‘Cybersecurity’.

De architectuur en de beveiliging van het eHealth-platform werd in detail uiteengezet door J. De Toeuf. Daarna volgde een voordracht van 2 ethische hackers (G. Hermes en D. Vermonden), die ons wezen op de harde realiteit van elektronische gegevensdiefstal, ook in de medische wereld. Op speelse wijze kreeg menig collega een niet pluis gevoel… Vervolgens gaf meester Somers meer inzicht in het wettelijke kader en illustreerde hij de strafmaat bij het ontbreken van een voorzorgsprincipe in ons elektronisch handelen.

In Skin 2023;26(2):6-10 kunt u het volledige verslag van deze sessie en mijn besluit lezen.

U vindt er ook een overzicht van de andere BDD-sessies, aangeboden door de Koninklijke Belgische Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (KBVDV), die eens te meer getuigen van de dynamiek van de dermatologie in België.

Ik dank alle collega’s die hebben bijgedragen aan een geslaagd congres. Binnen het bestuur van de Beroepsvereniging dank ik oprecht collega’s Beatrice De Donder, Johan Snauwaert, Hugo Boonen en Alain van Staey voor hun jarenlange inzet voor onze beroepsgroep. Dankzij Bernard Bouffioux, secretaris van de KBVDV, werden de aanwezigheidsscans vertaald in accreditatiepunten bij het RIZIV.

Veel leesplezier!

Koen Roegies
Voorzitter van de BBVDV

Hoogtepunten van het congres