Nieuwe #smeerem-campagne spoort mensen aan zonnecrème te smeren vanaf uv-index 3

Mensen smeren zonnecrème al best bij uv-index 3 of hoger. Die boodschap wil de nieuwe jaarlijkse '#smeerem'-campagne van Sport Vlaanderen uitdragen. De campagne is vandaag gelanceerd in het Bloso Domein in Hofstade (Zemst) in aanwezigheid van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). Goedele Liekens en snowboarder Seppe Smits zijn meter en peter van de campagne.

Nog te veel mensen verwarren warmte met de kracht van de zon, stelt Sport Vlaanderen. In werkelijkheid is het echter niet warmte maar de stand van de zon die de kracht van haar stralen bepaalt. Een koude dag kan zo gevaarlijker zijn voor iemands huid dan een warme dag.

De nieuwe #smeerem-campagne wil mensen daarom aansporen meer rekening te houden met de uv-index in plaats van met de temperatuur wanneer ze zonnecrème smeren. De uv-index, een cijfer tussen 1 en 11 dat de sterkte van zonnestralen weergeeft, wordt tegenwoordig meegegeven bij zowat elk weerbericht, en is ook te raadplegen via bijna alle standaard smartphoneweerapps. 

Vanaf index 3 bescherm je je huid best met zonnecrème: met die sterkte kan je ervan uitgaan dat je huid verbrandt na een halfuur. Met een index van 5 of 6 is dat al na een twintigtal minuten het geval. 

"Dit is de ideale dag om de nieuwe campagne te lanceren", zegt minister Weyts. "Het is vandaag zowat 11 à 12 graden, dus veel mensen zullen zich niet insmeren. Toch is het belangrijk om dat te doen: de uv-index geeft 4,5 aan, wat betekent dat er een risico is om te verbranden. Dat willen we meegeven met deze campagne: met het oog op het vermijden van huidkanker is het van belang om aandacht te hebben voor de uv-index."

De campagne richt zich ook specifiek op sporters. "In de hitte van de strijd vergeten sporters vaak op tijd en voldoende te smeren", zegt Sport Vlaanderen. "Omdat ze veel zweten, verdwijnt de zonnecrème ook sneller. Sporters raden we aan om waterafstotende zonnecrème met factor 50 te gebruiken."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.