Smartphoneapps niet doeltreffend om melanomen op te sporen

Het is belangrijk dat melanomen vroegtijdig opgespoord worden, maar de apps die hiervoor op de markt zijn, blijken onvoldoende geschikt. Ze komen in de meeste beoordelingen tot andere conclusies dan dermatologen die dezelfde huid onderzoeken. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse dermatoloog en melanoomexpert dr. Nicole Kukutsch van het Leids Universitair Medisch Centrum.

“In 45% van de gevallen lukte het ons niet een goede foto met de app te maken.” Twee derde van de plekjes die door de app als ‘rood’ werden bestempeld (hoog risico) en 70% van de ‘gele rating’ (gemiddeld risico), waren volgens de dermatoloog een gewone moedervlek of een ouderdomswrat. "Dat vind ik een erg hoge foutmarge. Overigens zijn soortgelijke resultaten ook door andere onderzoeksgroepen gevonden.”

Volgens de onderzoeker kunnen de apps wel ingezet worden om een moedervlek in de tijd te volgen met foto’s, maar zijn ze ongeschikt om een betrouwbaar oordeel te vellen.

Eerder al bleek uit een onderzoek waarvan de resultaten gepubliceerd werden in de JAMA dat de prestaties van smartphoneapps voor het opsporen van melanomen ‘bijzonder variabel’ zijn. “Vertrouwen op apps in plaats van op het oordeel van een arts kan de diagnose van een melanoom vertragen en de gezondheid van de gebruikers schaden”, zo luidde het besluit van de Amerikaanse onderzoekers.

> Video

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.