Met twee op reis naar België

Een 27-jarige vrouw consulteert op onze raadpleging met een schilferende uitslag op de rechter gelaatshelft. Zij is afkomstig uit Somalië en pas enkele weken voor de consultatie in België aangekomen. Anamnese gebeurt via een bevriende tolk en deze zegt dat de uitslag pas in ons land zou zijn ontstaan. Zij zou wel een crème in buurland Kenia gekocht hebben die niet gewerkt zou hebben…

 

Bij klinisch onderzoek zien we een relatief scherp begrensd erytheem met lichte schilfering en kleine pustels verspreid over de rechter wang, de beide oogleden rechts en een stukje van de rechter neusvleugel.

Er wordt gedacht aan een tinea facieien itraconazole 200mg/dag gedurende 2 weken wordt empirisch opgestart. Een kweek wordt afgenomen en bevestigt de diagnose; T. violaceum wordt gekweekt. Dit is een schimmel die wereldwijd voorkomt doch vooral frequent is in Oost-Afrika. Twee weken later zien we de patiënte terug en bemerken we een verdwijning van de inflammatoire activiteit.

Van belang is bij een dergelijke uitgesproken schimmelinfectie in het gelaat bij een verder gezond volwassen individu een hiv-serologie af te nemen, die bij onze patiënte negatief was. Tevens moet zorgvuldig uitgelegd worden dat de post-inflammatoire hyperpigmentatie, die bij de zwarte huid meer uitgesproken is, geen actieve infectie meer is en traag maar zeker zal wegtrekken.

 

  • Dienst Dermatologie, UZ Leuven

     

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.