Artificiële intelligentie en dermatologen

Op het laatste webinar, Smart Detection of Skin Cancer Anno 2020, dat werd gehouden door de Koninklijke Belgische Vereniging voor Dermatologie en Venerologie in samenwerking met de Belgian Association of Dermato-Oncology, besprak professor Harald Kittler (Department of Dermatology, Medical University of Vienna, Wenen, Oostenrijk) het nut van artificiële intelligentie in de dermatologie.

De Weense specialist stak van wal met een uitspraak van K. Popper: “All life is problem solving.” Wat is het probleem in de dermatologie? Een diagnose van gepigmenteerde huidkanker stellen met dermatoscopie. Wat kan artificiële intelligentie daarbij betekenen?

Professor Kittler presenteerde voor het eerst de belangrijke punten van een artikel dat enkele dagen daarvoor was gepubliceerd in Nature Medicine (1). In die studie werd onder meer een negatieve correlatie vastgesteld tussen de diagnostische winst bij gebruik van artificiële intelligentie en de ervaring van de arts (1). Minder ervaren artsen veranderden hun diagnose vaker dan de meest ervaren artsen. Die laatsten konden maar weinig winnen bij het gebruik van een machine en enkel als ze zelf niet zeker waren van hun initiële diagnose.

Kittler heeft ook aangetoond dat de machine niet almachtig is. Het vermogen van de machine om een diagnose voor te stellen hangt uiteraard af van de hoeveelheid gegevens die je erin hebt gestoken. De machine is echter niet in staat rekening te houden met de omgeving van de te onderzoeken huidvlek en kan een probleem enkel in een beperkte omgeving oplossen. Zo werd bij een test een zwarte vlek op een banaan door een machine geïnterpreteerd als een maligne tumor…

Het gebruik van artificiële intelligentie verbetert de diagnose van huidtumoren en helpt de dermatoloog om een letsel te identificeren, en dat geldt vooral voor minder ervaren artsen. Maar artificiële intelligentie kan de arts niet vervangen. De arts zal immers ook rekening houden met alle andere kenmerken van de patiënt. Van het idee van een ‘machine’ die beter dan of even goed als de mens een diagnose kan stellen op grond van een beeld in experimentele omstandigheden zijn we geëvolueerd naar samenwerking tussen mens en machine, wat meer perspectieven biedt.

Professor Kittler nodigde tot slot alle dermatologen die hun competentie bij het diagnosticeren van huidafwijkingen met een dermatoscoop wensen te verbeteren uit om zich aan te sluiten bij een spelplatform dat de Universiteit van Wenen heeft ontwikkeld door op de volgende link te klikken: https://dermachallenge.meduniwien.ac.at/

  • Tschandl Ph et al.  Human-computer collaboration for skin cancer recognition. Nat Med 2020 Jun 22. doi: 10.1038/s41591-020-0942-0. Online ahead of print. Vrij toegankelijk.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.