‘Veranderingen aan de tong, handen of voetzolen wijzen wellicht op coronabesmetting’

Veranderingen aan de tong, de handen of de voetzolen kunnen een eerste indicatie geven van een Covid-19-besmetting, zo ontdekten Spaanse onderzoekers in een recent gepubliceerde studie.

Gezondheidswerkers van het Universitair La Paz-ziekenhuis kwamen tot die conclusie na een studie met 666 patiënten besmet met Covid-19 in het IFEMA-veldziekenhuis dat in Madrid werd opgezet tijdens de eerste golf van de pandemie. 

Een kwart van de patiënten meldde dat ze veranderingen aan de tong hadden opgemerkt, terwijl vier op de tien ongewone tekenen op de handpalmen of de voetzolen opmerkten. Dat schrijven de onderzoekers in het British Journal of Dermatology. 

Sommige patiënten meldden een zwelling van de tong en zagen dat er vlekken op verschenen, in wat nu ‘Covid tong’ wordt genoemd. Zoals eerder bekend gaat dit in veel gevallen gepaard met smaakverlies.

Nog een symptoom: een branderig gevoel en roodheid op de handpalmen of voetzolen. In sommige gevallen kwamen daar ook kleine vlekjes op de huid bij. 

‘Bijna de helft van de patiënten met milde tot matige Covid-19 die vor twee weken in een veldhospitaal werden opgenomen, vertoonden 'mucocutane ervaringen'.

‘De mondholte was er vaak mee gemoeid en verdient specifiek onderzoek onder de juiste omstandigheden om besmettingsgevaar te voorkomen.’

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.