Stichting tegen Kanker pleit voor nationaal actieplan tegen huidkanker

Stichting tegen Kanker pleit vandaag voor een nationaal actieplan tegen huidkanker. Dat plan moet het hoofd bieden aan het toenemende aantal gevallen dat jaarlijks in België wordt vastgesteld en inzetten op sensibilisering.

Huidkanker is de meest voorkomende kanker wereldwijd en in ons land. Jaarlijks worden in België ongeveer 40.000 nieuwe gevallen vastgesteld en dat cijfer zou op basis van prognoses van Stichting tegen Kanker de komende jaren met zowat 70 procent toenemen.

Tegelijkertijd blijkt uit de UV-monitor, die de organisatie om de twee jaar uitvoert met een representatieve steekproef, dat de kennis van de preventiemaatregelen lichtjes afneemt. Bovendien leidt kennis alleen ook niet altijd tot het gewenste gedrag. Zo mijden Belgen minder vaak de zon en gaven ze ook aan het afgelopen jaar vaker zwaar verbrand te zijn geweest. Positief is wel dat het gebruik van zonnecrème toeneemt, al gaat dat vaak gepaard met een vals gevoel van veiligheid.

Daarom pleit Stichting tegen Kanker voor een nationaal actieplan. Dat plan moet zowel het gedrag van de bevolking stimuleren, als de vroegtijdige preventie beter organiseren en structureren. Daarnaast kan er op die manier ook geanticipeerd worden op de zorgbehoeften van de toekomst.

Om de bevolking te informeren, wordt er op 9 mei een nieuwe nationale campagne gelanceerd. Die gaat ook gepaard met de lancering van een app, waardoor gebruikers op elk moment van de dag, waar ook ter wereld, de UV-index kunnen bekijken en zo te weten kunnen komen welke maatregelen worden aangeraden. Stichting tegen Kanker raadt aan om vanaf een UV-index van 3 of hoger preventiemaatregelen toe te passen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.