Immunotherapie geneest agressieve huidkanker in kwart van de gevallen

Voor patiënten met een uitgezaaid melanoom biedt immunotherapie een degelijke kans op genezing. Onderzoekers van het UZ Brussel toonden aan dat een kwart van de patiënten die immunotherapie vijf jaar na de start van hun kuur volledig genezen zijn.

Immunotherapie is in België sinds 2010 beschikbaar als behandeling voor huidkanker. Bij immunotherapie wordt het afweersysteem van de patiënten zelf gebruikt om met antilichamen op basis van eiwitten de kankercellen op te ruimen. Onder leiding van professor dokter Bart Neyns werd meteen een observationele studie opgestart waaraan 292 patiënten, onder wie 139 mannen en 153 vrouwen, deelnamen. De mediane duur van behandeling was 45 weken.

Vijf jaar na start van de behandeling is de kans om genezen te zijn en te blijven ongeveer 25 procent. Bij 35 procent van de behandelde patiënten met uitzaaiingen werd de immunotherapie gestopt na verdwijnen van de uitzaaiingen op de scanonderzoeken of omwille van onaanvaardbare nevenwerkingen. Enkel bij herval werd de behandeling hervat. Het hoogste risico op een slechte evolutie van het uitgezaaide melanoom bestond in de eerste 6 maanden na de behandeling. Een belangrijke doorbraak, want tot voor kort was deze agressieve vorm van huidkanker altijd fataal bij uitzaaiing.

"Het onderzoek loopt verder", zegt dokter Neyns. "Niet enkel naar de langetermijnuitkomsten van deze eerste groep van melanoom overlevenden, maar ook naar nieuwere vormen van immunotherapie die we nodig hebben voor de drie op vier patiënten waarvoor de huidige behandeling nog steeds ontoereikend is", verduidelijkt hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.