Tele-expertise dermatologie: Riziv haalt huisartsenquotum nog niet

Het proefproject tele-expertise dermatologie is onlangs van start gegaan. 50 dermatologen doen mee en het is de bedoeling dat zij samen 2.000 tele-expertisesessies verzorgen. De gevallen zullen hun door huisartsen worden toegestuurd. Het Riziv zoekt nog steeds huisartsen- vrijwilligers om het quotum van 400 te halen.

Wij meldden u al dat dit experiment een nieuwe werkwijze uittest binnen het trio patiënt/arts/specialist. De dermatoloog stelt een diagnose of maakt behandelingskeuzes op basis van klinische informatie en foto's van een huidaandoening die hem, met instemming van de patiënt en via beveiligde kanalen van het EMD, worden doorgegeven door de huisarts.

Het Riziv gaat met dit proefproject na of deze manier om dermatologisch advies geven via  teleconsultatie (zonder de aanwezigheid van de patiënt) "van hoge kwaliteit, snel, toegankelijk en veilig is en een correcte kosten/batenverhouding" heeft.

De realisatie van tele-expertise is op 11 februari uitgerold, deelt het Riziv mee. De studie zal maximaal een jaar duren, met een streefcijfer van 2.000 tele-expertiseverslagen. Het quotum specialisten is bereikt. Het Riziv, dat aanvankelijk sprak van 30 vrijwilligers, vond 50 deelnemers die voor hun opdracht een bijkomende beroepsaansprakelijkheidsverzekering genieten en per prestatie 22,33 € als vergoeding in derdebetalersregeling ontvangen.

Waar zijn de huisartsen?

Anderzijds zocht het Riziv 400 huisartsen maar dat lukte niet. "Op 23 februari 2021 waren er 276 huisartsen geregistreerd", zegt het. Een totaal dat slechts met 25 eenheden toenam sinds de laatste herlancering begin dit jaar, toen de administratie Medi-Sfeer vertelde dat Franstalige kandidaten meer dan welkom waren.

Vrijwilligers kunnen zich dus nog steeds, via een specifiek formulier, bij het Riziv inschrijven. Van hen wordt een reeks zaken verwacht (de patiënt vooraf inlichten over de methode, zijn toestemming vragen, een elektronisch formulier invullen, fotomateriaal bijvoegen...). Misschien is de lauwheid van de huisartsen om aan het proefproject deel te nemen te wijten aan het feit dat zij nu al vele maanden door de covid-epidemie het gevoel hebben dat zij naast hun klinische activiteit meer administratieve taken op zich moeten nemen.  

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Anthony CORNELISSEN

    25 februari 2021

    Wij zijn geen electronisch doorgeefluik.
    Weeral zoveel electronische handelingen. Weer zoveel verloren tijd.
    Wanneer wordt het eens tijd dat wij ons 100% kunnen bezig houden met klinisch werk, waarvoor we gestudeerd hebben.
    Wij kennen heus ook wel een beetje dermatologie.
    Tony