Weldra nomenclatuur teledermatologie

In Nederland vonden tussen 2006 en eind 2015 130.531 teleconsultaties plaats in dermatologie via "KSYOS Telemedisch Centrum". De resultaten van het experiment in Nederland zijn interessant en stelden we u al voor.

“De experimenten hebben van jaar tot jaar aangetoond dat huisartsen hebben geleerd de huidpathologieën beter te herkennen door het contact met de dermatoloog ", zegt Jacques de Toeuf.

Bij ons zou hetzelfde type project in 2020 moeten worden gelanceerd en er was dus al een experiment op kleine schaal. "Er is een nomenclatuuraanvraag ingediend en het bestand bevindt zich in de commissie. Concreet moeten de dermatoloog en de huisarts met de toestemming van de patiënt communiceren met een teleconsultatie-gelabelde software als onderdeel van een geautomatiseerd patiëntendossier. "Het belang ligt met name in de snelheid van het uitgebrachte advies binnen 48 uur."

De verwachting is dat de kosten voor de patiënt nul zijn, wat een voordeel is voor de financieel zwakke patiënt. Bij huidtumoren kan de patiënt worden verwezen naar de bevoegde specialist die de leiding kan nemen zonder voorafgaand consult. Een budget is al genoemd: gemiddeld 15.000 jaarlijkse dermatologieconsultaties. Dit zou 308.700,00 euro (15.000 x 20,58 euro) vertegenwoordigen.

Lees ook: teleconsult - Jacques de Toeuf belicht projecten Bvas

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.