De Belgian Dermatology Days komen eraan!

De Belgian Dermatology Days (BDD) vinden dit jaar plaats in Brugge op 23 en 24 maart, met een aantrekkelijk programma rond het thema ‘Dermatology and the Interface with other Specialisms’.

2022 was het jaar dat de BDD weer op locatie werden georganiseerd. “Deze editie was een reünie na meer dan twee jaar zonder congres. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk momenten te bieden om te netwerken, met name door zeer lange lunch- en koffiepauzes te organiseren. We planden ook een walking dinner op donderdagavond, zodat de deelnemers elkaar in een ontspannen en gezellige sfeer konden ontmoeten”, verklaart professor Véronique del Marmol, voorzitster van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (KBVDV). De in 2022 gekozen locatie, de Aula Magna in Louvain-la-Neuve, was hiervoor zeer geschikt. De deelnemers waardeerden bijzonder de aangename, gezellige en lichtrijke locatie.

Dit jaar zal Brugge de BDD-deelnemers ontvangen in het Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC). Zoals professor del Marmol zegt: “We krijgen de kans om te vergaderen in een congrescentrum dat in het hart van het historische stadscentrum van Brugge ligt, dicht bij vele hotels, historische bezienswaardigheden en wereldberoemde musea. Werken met het BMCC is ook een duurzame keuze: het groene dak van het gebouw vangt regenwater op, zuivert de lucht en regelt de binnentemperatuur. Voor het evenement worden lokale leveranciers en producten gebruikt. Respect voor elkaars overtuigingen en meningen, maar ook voor onze planeet staat centraal in het BMCC.

De keuze voor Louvain-la-Neuve in 2022 en Brugge in 2023 weerspiegelt ook de wens van de KBVDV om de BDD’s in verschillende grote Belgische steden te organiseren. “Ons doel is om onze leden tegemoet te komen. Elk jaar wisselen we af tussen een Vlaamse en een Franstalige stad. Gezien de omvang van ons congres zijn we uiteraard beperkt in de steden die we kunnen kiezen. Antwerpen staat bijvoorbeeld in onze plannen voor 2025.”

Dermatology and the Interface with other Specialisms

Terwijl het thema van vorig jaar verwees naar de verbondenheid tussen dermatologen onderling via de eerste fysieke bijeenkomst post covid, benadrukt het thema van dit jaar de relatie tussen de dermatologie en andere specialismen. Zoals professor del Marmol uitlegt: “In de dermatologie behandelen we patiënten met huidaandoeningen waarvoor we ook input nodig hebben van andere specialismen (zoals pathologie, gynaecologie, virologie…). Multidisciplinariteit is essentieel voor kwalitatieve medische zorg. Dermatologie is ook een interface-specialisme: de huid is de interface tussen de binnenkant van het lichaam en de buitenkant. Veel ziekten kunnen worden gediagnosticeerd door een onderzoek van de huid.

Een blik op het programma maakt snel duidelijk welke rijkdom aan onderwerpen zal worden behandeld: https://www.belgiandermatology.be/en/meetings-events/belgian-dermatology-days-2023#program.

Zoals elk jaar begint het congres op donderdagochtend met sessie ethiek & economie, georganiseerd door de Belgische Beroepsvereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Op donderdagavond worden er verschillende prijzen uitgereikt: twee prijzen voor de beste klinische casus, twee voor de beste poster, de DermImpact Award aangeboden door Janssen, de LEO Innovation Prize aangeboden door LEO, alsook de Skin-prijs voor het Mooiste Beeld.

De inschrijvingen voor de BDD blijven open tot het congres zelf. Heeft u zich nog niet ingeschreven, ga dan naar https://www.belgiandermatology.be/en/meetings-events/belgian-dermatology-days-2023.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.