Werken na het pensioen: de maatregelen werpen hun vruchten af

Steeds meer zelfstandigen beslissen om hun carrière voort te zetten na het bereiken van de pensioenleeftijd. Sinds 2015 wordt langer werken na de wettelijke pensioenleeftijd niet meer bestraft wat het toegekende pensioenbedrag betreft.

Sinds 2015 worden de inkomsten van een zelfstandige die beslist om zijn beroepsactiviteiten voort te zetten na het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd, niet meer geplafonneerd. Anders gezegd, het niveau van zijn beroepsinkomsten heeft geen invloed meer op het pensioen dat hij ontvangt. Eerst werd het plafondbedrag van 17.000 euro afgeschaft in 2013. Sinds 2015 is ook de verplichting om een volledige loopbaan te hebben afgeschaft.

De maatregel lijkt haar vruchten af te werpen. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is het aantal zelfstandigen dat na de pensioenleeftijd nog aan de slag is, tussen 2012 en 2017 met meer dan 33% gestegen. Van de totale bevolking van Belgische zelfstandigen is vandaag meer dan 9% nog aan het werk, ook al is de pensioenleeftijd bereikt. 

Die teneur kan door verschillende factoren worden verklaard: er is de vergrijzing van de bevolking, waardoor werknemers langer aan het werk blijven om in een aanvullend inkomen te voorzien, maar ook het algemene gezondheidsniveau is verbeterd (vandaag zijn we op ons 65ste gezonder dan in de vorige eeuw). Het NSZ schuift nog een andere mogelijke verklaring naar voren: met een gemiddeld pensioen van 860 euro is het inkomensniveau van zelfstandigen lager dan dat van werknemers (gemiddeld 1.200 euro) wanneer ze stoppen met werken. Door te blijven werken is men in staat een bepaalde levensstandaard aan te houden, zolang men zich nog ertoe in staat voelt en gemotiveerd is.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Jacqueline CONINGS

  17 mei 2018

  Het klopt niet dat de verplichting om een volledige loopbaan te hebben is afgeschaft voor zelfstandigen: er is nog steeds een minimum loopbaan van 30 jaar vereist om recht te hebben op de gemiddelde 860 euro/maand. Zelfs met één kwartaal te weinig kan het pensioen terugvallen tot minder dan 300 euro per maand!

 • Roger KUIPERS

  16 mei 2018

  De bijdrage voor RIZIV blijft even hoog na 65j
  Aanvullend pensioen bestaat echter niet meer
  Solidariteit??