Nieuwe biljetten volgend jaar in omloop

Vanaf 28 mei a.s. worden de nieuwe biljetten van 100 en 200 euro in omloop gebracht. De oude biljetten zullen echter nog steeds mogen worden gebruikt.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe biljetten van 100 en 200 euro officieel voorgesteld; vanaf 28 mei a.s. komen ze in omloop. De nieuwe biljetten worden voorzien van nieuwe beveiligingsmechanismen waardoor ze volgens de Europese monetaire overheid moeilijk zullen kunnen worden vervalst.

Bovendien zullen ze versierd zijn met een portret van de mythologische prinses Europa, die op subtiele wijze is ingevoegd in een doorzichtig raam. Ze bevatten ook een metalen strookje en meerdere symbolen die het gemakkelijker zullen maken om namaakbiljetten te herkennen.

Ook het formaat van de biljetten verandert: ze zullen voortaan even breed zijn als de huidige biljetten van 50 euro. Wel zullen ze langer zijn. Bovendien zijn ze naar verluidt minder gevoelig voor slijtage en scheuren dan hun voorgangers.

Wanneer men vroeg naar de risico’s van vervalsing toonde de ECB zich geruststellend, ook al bevestigde ze opnieuw dat valsmunters het vooral hebben gemunt op biljetten van 50 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.