Klimaatopwarming: lopen we er straks allemaal als dwergen bij?

Actuality
Dr. Michèle Langendries

Dankzij een betere voeding en gezondheidszorg worden we collectief groter. Maar de klimaatopwarming zou het tij wel eens kunnen doen keren.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat stijgingen van de omgevingstemperatuur in een ver verleden de gestalte van zoogdieren en vogels hebben doen schrompelen.

Case report: een jeneverneus?

Actuality
Johan Bosschaert, Roeselare

Begin maart bemerkt deze 84-jarige man een verdikking op de neus die een beetje kriebelt. Gezien de snelle groei bezoekt hij na enkele weken zijn huisarts. Er wordt metronidazolcrème opgestart. Een week later, op 24/03/2017, stelt hij zich bij mij voor.

 

Published ahead of print.

Werken zuivelproducten acne in de hand?

Actuality
Dr. Philippe Mauclet

Een Noorse studie heeft het effect onderzocht van een hoge consumptie van zuivelproducten in het begin van de adolescentie op het optreden van matig ernstige tot ernstige acne in een later stadium van de adolescentie.

Een merkwaardige erosie van de tepel

Actuality
Stéphanie Olivier, Marie Baeck (Service de Dermatologie, Clin. univ. St-Luc, UCL, Bruxelles)

Een patiënte van 38 jaar komt op consult met een erosie van de rechtertepel die niet geneest, hoewel ze al langer dan een maand antiseptica gebruikt...

Van psoriasis naar mannelijke infertiliteit?

Actuality
Dr. Philippe Mauclet

Dat verband is verrassend. Het zou te wijten kunnen zijn aan de gevolgen van de systemische ontsteking op het hormoonprofiel en de accessoire geslachtsklieren. 

Internet: vriend of vijand?

Actuality
Dr. Philippe Mauclet

De resultaten die het intikken van 'atopic dermatitis treatment' op de zoekmotor Google oplevert, sluiten niet altijd aan bij de aanbevelingen van de American Academy of Dermatology. Verre van, zelfs.